1 - بر روی چند عادت به صورت همزمان تمرکز نکنید
نگاهی به خودتان بیاندازید. ببینید چند عادت بد را می توانید در خصوص خودتان برشمرید؟ مطمئناً همین که قصد خواندن این مقاله را کرده اید، یعنی عاداتی هستند که می خواهید از شرشان خلاص شوید و آن را با نمونه های بهتری جایگزین کنید. اما به یاد داشته باشید که حتی تغییر یک عادت هم کار آسانی نیست، چه برسد به تغییر چند تای آنها به صورت همزمان. هیچ یک از ما امکان تغییر همزمان چندین عادت بد را نداریم. در واقع تصور اینکه می توانیم روی سه یا چهار عادت به صورت همزمان تمرکز کرده و آن ها را بهبود بخشیم، خیالی باطل است. بهتر است تغییر دادن را کم کم و یک به یک پیش ببرید.
2 - لقمه را بزرگتر از دهان خود برندارید
حالا که تصمیم گرفته اید یک عادت را انتخاب و آن را تغییر دهید، بهتر است آرام پیش بروید و انرژی خود را به درستی برای تمام مسیر تقسیم کنید. اگر قصد دارید از امشب دویدن را (به عنوان یک عادت خوب) آغاز کنید، بهتر است زیاد به خودتان فشار نیاورید. وقتی نمی توانید 5 دقیقه به راحتی بدوید، چگونه می خواهید از شب اول 30 دقیقه دویدن را امتحان کنید؟ فشاری که پس از آن باید تحمل کنید، شما را از ادامه کار (دویدن در شب) منصرف می کند و هیچگاه به هدفتان (که تناسب اندام است) نمی رسید.
اگر به کتاب خواندن عادت ندارید، به جای اینکه تصمیم بگیرید از امروز شروع کنید و یک شبه 200 صفحه کتاب بخوانید، با 10 صفحه کتاب شروع کنید و هر شب یکی دو صفحه به برنامه خود اضافه کنید. بدین ترتیب بعد از مدت کوتاهی متوجه می شوید هر شب با اشتیاق 50 تا 100 صفحه کتاب می خوانید. در حالی که قبل از آن حتی تحمل 20 صفحه را هم نداشته اید. بدین ترتیب به راحتی یک عادت خوب برای خودتان ساخته اید.
3 - الزاماً نباید با چیزهایی که دوستشان ندارید مقابله کنید
عادت های خوب کارهایی هستند که باید آنها را به دلایل اصولی انجام دهید. این عادت ها در پیشرفت شما نقش مثبتی ایفا می کنند. فرقی نمی کند که شما از آنها لذت ببرید یا از انجامشان احساس تنفر کنید. به عنوان مثال برای یک بچه مدرسه ای شاید مدرسه رفتن بیش هر چیزی نفرت انگیز باشد، اما این مساله به هیچ عنوان دلیلی موجه بر این نیست که او بهتر است به مدرسه نرود.
سعی کنید با کارهایی که از آنها لذتی هم نمی برید کنار بیایید تا آنها را به عاداتی خوب تبدیل کنید.
4 - تصمیم خود را به کسی نگویید
دلیلی وجود ندارد به هر کسی که از راه می رسد بگویید که در حال تغییر چه عادتی هستید. این باعث می شود که خودتان زیرش بزنید. ضمن اینکه بعداً بخاطر اینکه نتوانسته اید به خواسته خودتان عمل کنید، در برابر فردی که از تصمیم تان آگاه است احساس شرم می کنید.
5 - از راه صحیح وارد شوید
فرض کنید که تصمیم می گیرید از امروز دویدن را شروع کنید و فقط هم انجامش دهید. بدین صورت فقط یک تصمیم کوچک گرفته اید و بدون هدف تعیین شده و کافی به سمتش رفته اید. این روش خوبی برای ایجاد یک عادت نیست. شما باید در قبال آن تصمیم، هدف و تعهد ایجاد کنید. حتی شاید لازم باشد برای خود پاداشی تعیین نمایید. هدف، تعهد و پاداش، محرک هایی ضروری برای تبدیل کردن یک رفتار خوب به یک عادت تاثیر گذار هستند. در غیر اینصورت اگر موفق هم بشوید، به سرعت عادت بد قبلی باز می گردد و جایگزین عادت جدید می شود.
6 - مقایسه نکنید
موفقیت دیگران را با خودتان مقایسه نکنید. اگر کسی از نظر شما به نقطه خوبی رسیده، از کجا معلوم که شما نتوانید؟ از کجا معلوم که دانسته های شما بیشتر از او نباشد؟ چرا فکر می کنید که باید حتماً از او یاد بگیرید؟ فکر کردن به موفقیت های دیگران در اغلب اوقات چیزی به جز عقب انداختن خود شما نیست.
7 - بیش از حد به دنبال انگیزه نباشید
تعیین هدف و ایجاد تعهد می توانند در ایجاد یک عادت خوب در ما تعیین کننده باشند؛ با این حال برای ساختن یک عادت، الزاماً نیازی به یک منبع انگیزشی فوق العاده ندارید. نظم و انضباط نیز اهمیت زیادی دارند. هر چقدر هم که برای چیزی انگیزه داشته باشید، اگر نتوانید در انجام دادنش نظم کافی داشته باشید، موفقیتی در کار نیست.
خیلی غیرعادی نیست که عادتهای خوب به عادتهای بد تبدیل شوند. این اتفاق معمولاً زمانی میافتد که عادات خوب تا حد افراط پیش میروند. به همین خاطر است که باید همیشه مراقب رفتارهایتان باشید، حتی اگر رفتارهایی مثبت باشند.
آنهایی که میخواهند همه چیز همیشه بهترین باشد، آدمهای موفقی هستند، حداقل تازمانیکه خیلی افراطی پیش نروند. وقتی این حساسیتهایشان منجر به کمال گرایی محض میشود، عادات خوبشان به عادتهای بد تغییر مییابد. و وقتی به این نقطه میرسند، درست کردن اوضاع دیگر خیلی سخت میشود.
گاهی اوقات بعضیها تمیزی و پاکیزگیشان را به یک عادت بد مبدل میکنند. اول همه چیز خیلی خوب شروع میشود. هدفشان فقط این است که همه چیز مرتب و تمیز باشد و برای رسیدن به چنین هدفی وقت زیادی میگذارند. بعد کم کم به افراط کشیده میشود. هر لکه و گرد و خاکی عصبیشان میکند و بدتر از همه این است که از عالم و آدم توقع دارند که مثل خودشان وسواس داشته باشند.
دو موقعیت بد دیگر هست که بعضیها عادت پس انداز کردن را به یک عادت بد تبدیل میکنند. اولین حالت زمانی است که فرد برای روز مبادا یا برای آینده خود شروع به پس انداز کردن میکند. برای اینکار آنها یک حساب پس انداز باز کرده و شروع به پرکردن آن میکنند. اگر بخواهند این عادت خوب را به افراط بکشند، مطمئناً به یک فرد خسیس تبدیل خواهند شد. و چون پولی که درمی آورند باید روانه حساب پس اندازشان شود، دیگر حتی برای بچههایشان لباس نو نمی خرند. اینها همانهایی هستند که از فرط خساست ماشینی سوار میشوند که هر هفته باید به تعمیرگاه برود.
موقعیت مشابه این زمانی است که افراد شروع به خرید عمده میکنند. در ابتدا اینطور به نظر میرسد که اجناس مختلف را ذخیره میکنند اما این انبار کردنها در حد معقول باقی نمی ماند. اگر این رفتار به یک عادت بد تبدیل شود، سرتاسر انباری، گاراژ، پارکینگ و همه کمدها با موادغذایی و موادشوینده اضافی پر میشود.
ممکن است فکر کنید که چطور توجه و نگرانی درمورد اطرافیان و دیگران میتواند به یک عادت بد تبدیل شود. آدمهایی که اینقدر به فکر دیگران هستند افرادی مهربان و خیرخواهند که مراقب سلامت اطرافیانشان هستند. عادت بد زمانی ایجاد میشود که این آدمها نیازهای دیگران را خیلی مقدم بر نیازهای خود قرار میدهند و این وضعیت اختلالات و مشکلات روحی-روانی بسیاری را برای فرد ایجاد خواهد کرد.
احتمالاً شنیده اید که هیچ سوالی احمقانه نیست. معمولاً افراد به سوال کردن در کلاس درس و محل کار تشویق میشوند اما این رفتار زمانی به یک عادت بد تبدیل میشود که افراد بدون هدف و منظور یکسره سوال میکنند. این سوال کردنها گاهی آنقدر زیاد میشود که دیگر وقتی برای انجام کار نمی ماند.
این مثالها نشان میدهد که به دنبال هر افراط گرایی یک عادت بد ایجاد خواهد شد. باملاحظه و مهربان باشید اما نه به قیمت از دست دادن سلامت خودتان. حتماً باید یک حساب پس انداز داشته باشید اما مطمئن شوید که نیازهای خانواده تان هم حتماً برآورده شود. اجازه ندهید که عادتهای خوبتان به عادتهای بد تبدیل شود و زندگی را برایتان دشوارتر کند. همیشه یادتان باشد، رمز موفقیت در حفظ تعادل است.
بسم الله الرحمن الرحیم
ازامام باقر(علیه السلام)پرسیدند:نام دوبرادر که دریک روز به دنیا آمدندودریک روزازدنیا رفتندولی یکی صدوپنجاه سال ودیگری پنجاه سال عمر کردندچیست؟
فرمود:عزیر وعزرةکه عزیرصدسال به خواب رفت ودوباره زنده شد.
مجله آمریکایی American Journal Of Psychiatry در یک بررسی تأکید می کند که تمایل به خودکشی در میان ملحدین بیشتر ازمؤمنین است واز این رو تعداد کسانیکه درمیان ملحدین اقدام به خودکشی می کنند رقم بالائی است ؛ زیرا کفرو الحاد تفکری را شکل می دهد که شخص ملحد را از خودش متنفرمی کند تا جاییکه سعی می کند از خود رهایی یابد وخلاص گردد ؛ به همین دلیل خودکشی درجوامع دین دار رقم پایینی نسبت به جوامع بی دین است واین مسأله براهمیت ایمان درمحافظت ازحیات بشریت تأکید می کند ...
خداوند بلند مرتبه درآیه 136 سوره نساء می فرماید :
یَا أَیُّهَاالَّذِینَ آمَنُواْ آمِنُواْ بِاللّهِ وَرَسُولِهِ وَالْکِتَابِ الَّذِی نَزَّلَ عَلَى رَسُولِهِ وَالْکِتَابِ الَّذِیَ أَنزَلَ مِن قَبْلُ وَمَن یَکْفُرْ بِاللّهِ وَمَلاَئِکَتِهِ وَکُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْیَوْمِ الآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلاَلًا بَعِیدًا
ترجمه : ای کسانی که ایمان آورده اید، ایمان (واقعی) به خدا و پیامبرش وکتابی که بر او نازل کرده است و کتابی که قبلا فروفرستاده بیاورید ؛ وکسی که خدا و فرشتگان او و کتابها و پیامبرانش و روز بازپسین را انکار کند در گمراهی دوری افتاده است.
---------------------
به قلم: عبد الدائم الکحیل